5 تا از بهترین تکنیک ها برای مطالعه موثر
نحوهدی مطالعه کردن شما در حال حاضر ممکن است تنها وقت تلف کردن باشد؛ خواندن یادداشت¬ها و جزوات، مرور کردن موارد کلاسی، هایلایت کردن نوت ها، تکرار و تکرار و تکرار .... در تمام این سالها شما درگیر این روش¬های مطالعه بودید. ولی تکنیک¬ها و روش¬های مطمئن بسیار مفیدتر از دیگر روشهای مطالعه هستند. پس به جای اینکه ساعتهای طولانی وقت خود را برای تحقیق در مورد روش درست پیدا کنید بهتر است در ادامه این متن با ما همراه باشید تا بتوانید بهترین بازده و دستاورد را از کلاسها و یا مطالعه کردن داشته باشید.
در این متن میخواهیم 5 تا از بهترین تکنیکها برای "مطالعه کردن به صورت موثر در کمترین زمان" را با هم مرور کنیم.
کسانی هستند که در به یاد آوردن مطالب بسیار قوی هستند؛ به این افراد ورزشکاران حافظه (ذهن) میگویند.
برای این افراد سالیانه رقابتی در سطح جهانی با نام " قهرمانان جهانی حافظه" برگزار میشود؛ در این رقابت، شرکت¬کنندگان باید در 20 دقیقه 72 کلمه رندوم و تصادفی را به یاد بیاورند. افرادی که میتوان آنها را با عنوان متخصص حافظه بشناسیم به طور میانگین در این مسابقه از 72 نمره ی 71 (98.6%) را کسب میکنند و آن افرادی که در این زمینه آموزش چندانی ندیده اند معمولا نمره ی 26 از 72 (36.1%) را کسب میکنند.
اگر بخواهیم مثال دیگری در این مورد داشته باشیم باید به آقای "آکیرا هاراگوچی" اشاره کنیم. این مرد در سن 69 سالگی و در سال 2006 تعداد 111 هزار و 700 رقم اعشار عدد پی را از حفظ بود. در یک نمایشگاه عمومی در توکیو ژاپن او برای 16 ساعت ادامه داد و ادامه داد و .... حتی تصور قدرت داشتن چنین حافظه¬ای می¬تواند بسیار شگفت انگیز باشد.
شما تنها یک دانش آموز، یک نوجوان و یا یک فارغ التحصیل نیستید؛ شما یک ورزشکار حافظه هستید. شما قرار است شخصی بشوید که با داشتن ذهنی فوق¬العاده می¬تواند نوشته¬ها، معادلات و فرمولهای زیادی را به خاطر بسپارد بدون اینکه وقت زیادی را برای حفظ کردن آنها سپری کنید. ولی چطور این کار ممکن است؟! با استفاده از روش های زیر می توان به این مهم دست پیدا کرد؛
1) قصرهای حافظه
ورزشکاران حافظه از یک تکنیک باستانی یونانی به نام قصرهای حافظه (Memory Palaces) استفاده می¬کنند.
با استفاده از این روش شما نیز می¬توانید به طور شگفت انگیزی مطالعه کردن خود را اصلاح کنید و در نتیجه درهای ذخایر حافظه خود را باز کنید.
روش ساخت تکنیک قصرهای حافظه به صورت زیر میباشد؛
A) یک محیط را به انتخاب خودتان (برای مثال خانه خود) برگزینید و در آن قدم بزنید.
B) در جاهای مشخصی از خانه اشیایی را قرار دهید.
C) چیزهایی که میخواهید یاد بگیرید را با آن اشیا تطابق دهید.
با توجه به موارد بالا بنابراین وقتی می¬خواهید اطلاعاتی را به یاد بیاورید ( برای مثال یادداشت هایی که سر کلاس نوشته اید) به نوشته هایتان فکر نمیکنید بلکه به این فکر میکنید که یادداشت ها را در کجای خانه قرار داده اید و یا کدام شی را با این یادداشتها تطابق داده اید.
2) تکنیک فاینمن (تکنیک محافظت شده)
طبق مطالعه ای که در سال 2007 انجام گرفت مشخص شد که "درس دادن آنچه که آموخته ایم به دیگران" چه مقدار می تواند در یادگیری خود شخص موثر باشد. در این مطالعه معین شد که دانش آموزانی که به دانش آموزان کوچکتر از خودشان درس دادند نمرات بیشتری نسبت به دانش آموزانی گرفتند که تنها برای خودشان درس خواندند. به نظرتون چرا چنین نتیجه ای رقم خورد؟ ادامه ی تحقیقات نشان داد که برای اینکه بتوان مطلبی را به کسی آموزش داد، باید خود آن شخص آن مطلب را بهتر بفهمد و درک کند تا بتواند آموزش دهد. این پدیده با نام " عمق پردازش" شناخته شده است.
فیزیکدانی به نام رابرت فاینمن یک تکنیک ذهنی به نام تکنیک فاینمن را ابداع کرد. این تکنیک شامل ۴ مرحله است:
A) اسم مفهومی که می¬خواهید یاد بگیرید را بالای یک برگه ی خالی یادداشت کنید.
B) توضیحات آن مفهوم را به مانند اینکه میخواهید به کسی آموزش دهید یادداشت کنید.
C) آنچه را که جا مانده شناسایی کنید و سپس به عقب برگردید و آن را از دوباره یاد بگیرید.
D) همه چیز را مرور کنید و تا جایی که می توانید ساده سازی کنید.
این تکنیک شما را مجبور می کند که ایده هایتان را بازسازی کنید. برای اینکه بتوانید از این تکنیک استفاده کنید و مطالعه ی موثری داشته باشید ابتدا باید مشخص کنید که چه چیزی می خواهید یاد بگیرید و سپس تصور کنید که چطور می¬توانید آن را به یک بچه ۵ ساله توضیح دهید.
3) تست های آزمایشی
علم ثابت کرده است که خواندن پشت سر هم و همچنین هایلایت کردن نوشته ها و کلمات کلیدی از روش های ضعیف یادگیری به شمار می روند و تاثیرگذاری کمی دارند؛ از طرفی تست های آزمایشی و یادگیری های با فاصله زمانی تاثیرگذاری فراوانی در یادگیری دارند.
در سال 2005 شخصی به نام "ریگن" با همکاری 229 دانش آموز از 11 تکنیک متفاوت برای مطالعه کردن استفاده کرد و این تکنیک ها را با نمرات پایانی آزمون مطابقت داد و اکثر این تکنیک های مورد استفاده منجر به نمرات خوبی در آزمون شد. مواردی که در گرفتن نمره خوب در این آزمون تاثیر چندانی نداشتند شامل: زود شروع کردن به مطالعه، خواندن نوت¬ها قبل و بعد از کلاس و گوش دادن به موزیک حین مطالعه می باشند.
موردی که خیلی در گرفتن نمره خوب در آزمون تاثیرگذار بود " انجام دادن تعداد زیادی آزمون آزمایشی" بود.
ریگن همچنین دریافت که "از دوباره نوشتن نوت ها" و یا "مرور کردن مطالب هایلایت شده" نمی توانند تاثیر چندانی در نمره نهایی آزمون داشته باشند.
4) اثر زیگارنیک (تکنیک پومودورو)
زیگارنیک مفهومی در روانشناسی است که بیانگر این مورد است که " شما کارهای ناتمام را بهتر از کارهای تمام شده به یاد می آورید" .
اما چرا این نظریه بیان شده است؟ وقتی ما موضوعی را ناتمام رها می¬کنیم این جریان باعث به وجود آمدن تنش می شود ؛ این تنش باعث بهبود ادراک شما می¬شود و همچنین باعث میشود که ذهن شما درگیر آن کار ناتمام شود. و در نتیجه به این صورت است که شما به راحتی میتوانید اطلاعات مربوط به آن کار ناتمام را در ذهنتان پردازش کنید و آن را راحت تر از کارهای تمام شده به یاد بیاورید.
حال برویم به سراغ این موضوع که چگونه از این تکنیک می توان استفاده کرد و از آن سود برد. گاها پیش آمده که در حین کار کردن وقت استراحتی به خود بدهید. اثر زیگارنیک توصیه می¬کند که در حین کار کردن روی موضوعی خاص بهتر است که وقت استراحتی در نظر گرفته شود و این وقت استراحت باید با موردی کاملا غیرمرتبط با کار مد نظر باشد؛ برای مثال مطالعه کردن موضوع های دیگر (درس های دیگر)، خواندن کتاب متفرقه، پیاده روی کردن و یا نواختن پیانو. این موارد باعث میشوند تا شما بتوانید روی کار اصلی خود تمرکز بیشتری کنید.
مطمئنا خیلی از شماها در رابطه با تکنیک پومودورو چیزهایی شنیده اید؛ بعد از هر 25 دقیقه مطالعه و یا کار 5 دقیقه استراحت لازم است.
5) یادگیری توزیع شده ( تکرار با فاصله)
مطالعه مطالب زیاد در مدت زمان کم و فشرده بهتر از مطالعه نکردن است. ولی آیا مطالعه 7 ساعت در روز نیز بهتر از مطالعه 1 ساعت در روز است؟
اگر شما مدت زمان معینی برای مطالعه داشته باشید آیا بهتر نیست که آن زمان را در طول روز تقسیم کنید؟ جواب مطمئنا مثبت است. به این موضوع یادگیری توزیع¬شده میگویند. این نحوه ی مطالعه بسیار تاثیرگذارتر از مطالعه در ساعت های طولانی و پشت سر هم می¬باشد.
گروهی از دانشمندان 254 مورد مطالعه را با بیش از 14000 نفر انجام دادند. نتایج این مطالعات به این صورت است که دانش آموزان زمانیکه با فاصله زمانی و توزیع شده مطالعه کرده اند بسیار بهتر مطالب را به یاد آورده اند.
در پایان شما باید طبق ظرفیت خودتان تعیین کنید که کدام تکنیک میتواند تاثیرگذاری بیشتری در نحوه مطالعه و یادگیری شما داشته باشد. به یاد داشته باشید که مواردی چون چک کردن موبایل، از دست دادن کلاسها، روشن بودن تلویزیون در حین مطالعه نمی¬توانند شما را در یادگیری کمک کنند. و بر عکس مواردی چون انجام تست های فراوان، به موقع خوابیدن، تغذیه مناسب و تمرین کردن و همچنین توضیح دادن مطالبی که یاد گرفته اید به دیگران میتوانند در یادگیری شما تاثیر بسزایی داشته باشند.
در این مقاله شما با تکنیکهای موثر در یادگیری آشنا شدید. فقط کافیست که خودتان را آماده کنید و روی تکنیک درست و مناسب تمرکز کنید.